HeatPump.dk
  Glemt kodeord ?  Opret en bruger  
Navigation
Klimadan
Klimadan
Klik På Billede
JS
JS Reservedele
Klik På Billede
Jordvarme og varmepumpe

UDLÆGNING JORDSLANGER
Lidt Fakta om Jordvarme
Lidt fakta om jordvarme:

Forskellen på varmepumper og andre systemer (el-varme, olie- pillefyr, brændefyr, gasfyr, fjernvarme).

Andre systemer varmer radiatorvandet op til fx 60 grader, året rundt. * Temperaturen i rummene styres ved hjælp af termostaterne på radiatorerne. * Når det er for varmt, er der en ventil der lukker i, sådan at der strømmer mindre vandmængde (lavere flow) gennem radiatoren. * Skal det blive varmere åbner ventilen og der der opstår højere flow. * Temperaturen er altså den samme men flowet ændres.

Varmepumper ændrer derimod hele tiden temperaturen på radiatorvandet (hos mig lige nu: 31 grader). * Pumpen måler ude-temperaraturen og tilpasser radiatorvandets temperatur derefter. * Er det lunt udenfor skal der nemlig ikke meget til for at varme huset op. * Varmepumpen laver altså aldrig mere varme, end nødvendigt. * Til dette kræves der fuldt flow, altså ingen ventiler, der nedsætter vandstrømmen. * Temperaturen varierer, og flowet er konstant

Varmetab. Når radiatorvandet forlader varmepumpen er det varmere, end når det kommer retur. Forskellen på frem og retur kaldes delta-t. Typisk delta-t for fjernevarme er 30 grader. Typisk delta-t for varmepumper er 5 til 10 grader.

Gulvvarme * Gulvvarme er i virkeligheden bare en kæmpe-radiator. * Da den er så enorm, skal den ikke være så varm for at kunne varme et rum. * Hvis en almindelig radiator var ligeså stor, behøvede den heller ikke være ret varm. * Man kan altså nøjes med en lav fremløbstemperatur (under 35 gr.) * I trægulve må man ikke få for høje temperaturer, da brædderne ikke kan tåle det. * Derfor skal fremløbstemperatur i gulve holdes nede, gerne under 35 gr. * Dette gøres normalt ved hjælp af en shunt.

Shunt * Normalt løber radiator-vandet frem i gulvet og retur til varmekilden. * Shunten gør, at returvandet ikke løber tilbage til varmekilden, men drejes ind i gulvet igen. * Ligesom på et blandingsbatteri ved håndvasken, kan shunten blande kølet vand (retur) med varmet vand (frem) * En termostat på shunten sørger for, at gulvet aldrig bliver varmere, end det kan tåle. * Når vandet i gulvet begynder at blive lidt for koldt, lukker shunten en lille smule af fremløbsvandet ind. (Skruer op for den varme hane). * Dette system er meget nødvendigt, hvis man har andre systemer, da 70 gr. frem i gulvet vil ødelægge det i løbet af 0,5.

Shunt og varmepumpe * Har man varmepumpe og gulvvarme behøver man normalt ikke en shunt, da varmepumpen selv kan holde temperaturen under 35 gr. * Problemet med shunten er, at den har et meget smalt hul i sig, og derfor begrænser flowet. * Som nævnt ovenfor har vp brug for fuldt flow for at kunne arbejde med varierende temperaturer. * Shuntens åbning svarer til, at du vil vande have med fuldt opskruet hane, mens din søn (Gud forbyde det) står og laver knæk på slangen.

Radiator og gulvvarme * Har man ikke så meget radiator, skal der højere fremløbstemperatur til for, at man holde rumtemperaturen oppe. * Vp er altså nødt til at lave højere fremløb ved små radiatorer, og dette kan ødelægge gulvene, hvis den fx er 45. * Så ved radiator og gulvvarme må man have en shunt, så rum med radiatorer kan få fx 45 gr. mens shunten så blander ned til 35 i gulvene.

Radiatorer på 1. sal * På 1. sal kræves normalt ikke så højt fremløb, da der er 'gulvvarme' i form af rummene nedenunder. * Derudover strømmer en del varme op af trappegang med mere. * Med det antal radiatorer (og heldigvis for det) er det ikke sikkert i behøver særligt højt fremløb på overetagen. * Det kan altså være, at man kan fjerne shunten.

Hvorfor holde lavt fremløb? * Effektiviteten på en vp kaldes cop: kalorier hentet fra elværket divideret med kalorier leveret til huset. * Typisk cop er mellem 3 og 4. Når vp bruger 1 kalorie fra el-værket, leverer den 3 til 4 til huset. * Lav fremløbstemperatur = højt cop, altså høj effektivitet. * Et skud er, at cop øges med ca 3 % for hver grad man sænker fremløbet.

Energimåler og elmåler * En el-måler viser, hvor meget strøm vp har brugt. * En energimåler viser, hvor meget strøm vp har leveret. * Har man begge målere, ved man, hvor effektiv pumpen kører (energimåler / elmåler = cop)

Brugere af varmepumper kan få penge ud af at holde lidt øje med systemet, der er mange ting, der kan optimeres.

Denne guide er lavet af Peter Kunz

Log ind
Indtast brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 1

Brugere online: 0

Antal brugere: 3,288
Nyeste bruger: luna26
VVS Eksperten
HS Tarm

Klik På Billede
KMO Jordvarme

HEATPUMP.DK ER KMO MEDLEM
Copyright © 2006-2022 Heatpump.dk Læs Legal Disclaimer i Navigation Felt Alle varemærker er respectives ejendom.
Powered by PHP-Fusion Copyright © 2024 PHP-Fusion Inc
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

21,892,799 Unikke besøg
XHTML CSS